Har du en bästa vän på jobbet? Så lyder en av Gallups Q12-frågor som används för att utvärdera en organisationskultur och de anställdas engagemang och välmående. Dessa tolv frågor sägs ha utvecklats genom omfattande forskning och är designade för att mäta de mest kritiska aspekterna av anställdas engagemang och arbetsmiljö. Och en av de tolv frågorna är alltså:
Har du en bästa vän på jobbet?
Hur kan det vara relevant tänker vi? På vilket sätt kan huruvida vi har en bästa vän på jobbet eller inte spela så stor roll att den frågan ska vara en av de tolv viktigaste faktorerna för vår arbetsmiljö enligt Gallup?
För att reda ut detta tar vi hjälp av en kulle. Vi tänker oss att vi står vi foten av en kulle. Precis där du står börjar sluttningen. Du har en ryggsäck på ryggen. Innan du börjar gå uppför sluttningen gör din hjärna en beräkning av hur brant det är, hur tung din packning är, hur mycket energi detta kommer kosta dig och sätter det i relation till hur mycket energi du känner att du har kvar. Den här informationen ligger till grund för om du känner att det är mödan värt att ta sig upp över backkrönet.
Om du däremot står inför samma kulle med samma packning fast ihop med en vän. Vad händer då? Experiment har visat att lutningen upplevs som flackare och packningen upplevs som lättare. Tröskeln för att besluta sig att ta sig över kullen är lägre. Men det är samma kulle. Dessutom har det visat sig att ju mer förtroendefull och långvarig vänskapsrelation desto flackare känns lutningen och desto lättare känns packningen.
Att göra saker ihop med andra är således enklare för oss och kostar oss till synes mindre energi. Vi vågar och orkar ta oss för saker som vi inte skulle gjort om vi var ensamma. Ju bättre relation desto starkare verkar dessutom detta fenomen vara. Det här är en viktig anledning till varför relationer, tillhörighet och vänskap även är viktigt på jobbet.
Många gånger på våra arbetsplatser behöver vi också ta oss över kullar som vi själva kanske inte alltid hade valt. Det dyker upp motgångar eller svårigheter som vi inte räknat med. Att då ta sig igenom dessa ensam eller tillsammans med någon eller några som vi har en bra relation med är alltså en stor skillnad. När vi gör det ihop med andra och kan dela svårigheterna och motgångarna med andra blir chansen att vi lyckas större och risken för att vi råkar ut för stress och ohälsa lägre. Vi blir både mer motståndskraftiga och mer framgångsrika.
Enligt undersökningar från Gallup svarar två av tio personer att de har en riktigt bra eller bästa vän på jobbet. Gallup har gjort en del beräkningar och antaganden kopplat till den siffran. De hävdar att om det istället var sex av tio personer som svarade att de har en riktigt bra eller bästa vän på jobbet skulle den genomsnittliga vinsten som företag gör öka med 12%.
Gallup verkar således ha en poäng med sin fråga i Q12 angående om du har en bästa vän på jobbet. Men hur ser det ut i våra organisationer? Tänker vi på detta när vi designar våra organisationer, processer och arbetssätt? Hur kan vi främja att medarbetarna skapar ännu bättre relationer med varandra, och blir ännu mer av vänner? Kan vi arbeta mer tillsammans och dela på ansvar i team? Hur ska vi göra när vi omorganiserar så att vi inte riskerar att slå sönder fungerande team och relationer?
“Our colleagues are generally uninformed about our hobbies, family dynamics, health issues, emotional wounds, and dreams.
We tell ourselves, or are told by others, that these things aren´t relevant at work.
That, of course, is rubbish.“
Gary Hamel, professor företagsstrategi
Vill du jobba mer och utforska detta närmare, testa Trustivide workshop - Vänner på jobbet viktigare än vi tror
Läs mer:
Friedman, R (2014) The best place to work – the art and science of creating extraordinary workplace. New York: Perigee
Hamel, G. & Zanini, M. (2020) Humanocracy. Creating organizations as amazing as the people inside them. Boston: Harvard Business Review Press
Jehn, K. & Shah, P (1997) Interpersonal relationships and task performance: An examination of mediating processes in friendship and acquaintance groups. Journal of personality and social psychology 72, 775-790
Wennerberg, T. (2023) Rädda organisationen – En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet. Umeå: Ett hum förlag
Comments