Hur feedback från en person kan påverka mer än feedback från 50 000 personer
- Trustivide
- 5 maj 2023
- 2 min läsning
Uppdaterat: 6 maj 2023

Larry David är skådespelare, regissör och manusförfattare som bland annat skapat serien Seinfeld. Han upplevde ett av sitt livs största ögonblick på Yankee Stadium i New York där han var och kollade på en baseballmatch. Publikkamerorna såg att Larry satt i publiken på läktaren och zoomade in honom. Bilderna kablades ut på jumbotronen så att hela arenan såg hans ansikte samtidigt som ledmotivet till tv-serien Seinfeld spelades i högtalarna. Detta fick till följd att de 50 000 åskådarna ställde sig upp och hurrade och applåderade. Larry beskrev det som euforisk upplevelse.
På väg hem från arenan stannade en bil till bredvid honom. En man vevade ner bilrutan och ropade ” Larry, du suger!”
Larry minns att det enda han tänkte på var varför den där mannen hade sagt att han suger. 50 000 personer som hyllar, en person som säger att man suger och fokus blir på den enda personen som är kritiker. Hur kan det bli så tänkte Larry.
Tyvärr funkar vi människor på det här sättet. Det här kan vara värt att tänka på när vi ska ge feedback till varandra. Det kan ibland såklart finnas ett värde i att prata om det som inte fungerar bra och saker som behöver rättas till. Men röster börjar mer och mer höjas inom olika sfärer att det kanske inte är så dumt att i många fall ändå försöka fokusera på det som fungerar bra.

När man tittar lite mer noggrant på något som fungerar bra visar det sig ofta att många olika faktorer spelar in. Det kan handla om arbetssätt, team, samarbeten, värderingar, ledarskap, styrning, organisationskultur m.m. Bakom ”best-practice” gömmer sig nämligen ofta en ”hidden practice”. Just när det gäller ”hidden-practice” finns det ofta mycket att lära. Att gräva vidare i frågan vad är det som gör att det fungerar så bra kan leda till många nya upptäckter som kan överföras i andra sammanhang.
Studier har också visat att positiva känslor tenderar att göra oss mer uppmärksamma och villiga att träda till handling än vad negativa känslor tenderar att göra. Så fundera en gång extra innan du ska ge feedback hur du tror det ger bäst effekt den här gången.
Vill du jobba mer med detta testa Trustivide workshops och passet – Att lära genom feedback och bedömningar
Historien om Larry och mer i ämnet går att läsa i:
Lindwall, M. & Röhlander, O. (2020) Motivationsrevolutionen. Från temporär tändning till livslång låga. Stockholm: Forum
Fredrickson, B. & Branigan, C. (2005). Positive emotions broaden the scope of attention and thought: action repertoires, Cognition and Emotion, 19, 313-332.
Hamboldt, E. (2022). Feedbackrevolutionen : neuroledarskap i praktiken. Stockholm: Ekerlids
Comentarios