Välkommen till Trustivide
Vi hjälper er att få förändringen att hända på riktigt
Om oss
Trustivide bildades 2020 av Anna-Sara Sandvik, Louice Andersson, Sophia Fridsén och Jonatan Francén. Samtliga kände att det finns så mycket potential i våra organisationer idag som vi inte nyttjar. Mycket som görs i organisationer idag är bra men det finns också så mycket som handlar om kultur, ledarskap, samarbete och arbetssätt som vi skulle kunna göra bättre. Därför startades Trustivide.
Vi har intresserat oss för den här frågan i många år i olika roller och i olika organisationer. Vi har letat svar som ledar- och organisationsutvecklare för att försöka påverka ledarskap och teamutveckling. Vi har letar svar inom processtyrning och som processledare försökt harmonisera utvecklingsarbetet och på så sätt se om vi kan fokusera på rätt saker. Vi har också sökt efter lösningar inom sfären för styrning, mätning och nyckeltal och har i egenskap av HR-analytiker försökt utforska och förändra det som mäts och följs upp i organisationer.
Ju mer vi letat desto mer inser vi att det är svårt fast också egentligen ganska enkelt. Svårt för att vi är alla olika. Vi har olika behov, ambitioner och förutsättningar. Enkelt för att vi alla också på ett sätt är ganska lika. Vi vill göra det som känns viktigt för oss. Vi gillar mening, vi gillar berättelser, vi mår bra av tillhörighet och ska vi förändras vill vi vara delaktiga och göra det på vårt sätt.
Vi tror på att det ska finnas olika vägar att välja då vi alla har olika behov och ambitioner och vill äga förändringen. Vi tror också att det bästa sättet att förmedla forskning är att göra den intressant och begriplig. Vi gör det genom metaforer, bilder och berättelser. Och för att vi ska förstå, ta till oss och göra det till vårt eget behöver vi få möjlighet att samlas i dialog och gemenskap.
Vad vi tror på
Många organisationer vet att det är viktigt med en välmående kultur och smarta arbetssätt för att uppnå resultat. Det svåra är att veta hur det ska uppnås.
Vi vill hjälpa till med just det. Hur kan förändringen ske på riktigt. Från policy till handling. Från tanke till beteende.
Från forskning till praktik.
För framgång och hållbarhet
Våra grundläggande principer och utgångspunkter
Forskning som utgångspunkt
Att utgå från forskning skapar legitimitet och trygghet och det ökar våra chanser att vi gör rätt saker. Det bidrar också till att vi ökar våra chanser att fokusera på det som verkligen ger effekt och skapar resultat.
Autonomi
Autonomi är grundläggande för att skapa engagemang och en känsla av ägandeskap. Men autonomi kan också höja träffsäkerhet i metodval då vi själva vet våra behov, våra utmaningar och just vår ambitionsnivå.
Dialog och reflektion
Dialog bygger närhet, nyfikenhet och lärande. Dialog och reflektion hjälper oss att förstå och ta det vi lär oss vidare till vår vardag. Genom dialogen och att få reflektera tillsammans utbyter vi också perspektiv och nya idéer som får möjlighet att slå rot och växa.
Berättelser
Berättelser förenar, berikar och skapar mening. Människan har i alla tider samlats kring berättelser för att skapa mening. Berättelser gör det abstrakta konkret och vi får också ett språk att samlas kring och som vi kan återvända till i vår vardag.
Tillsammans
Att utforska nya perspektiv och leta nya lösningar tillsammans berikar. Det skapar delaktighet och legitimitet i de lösningar vi hittar, det bygger gemenskap och tillhörighet och det ger oss perspektiv och energi i lärandet.
Teaming istället för team
I ett mer komplext och snabbrörligt arbetsliv tränar vi oss på att bli bättre på att arbeta ihop med andra, var vi än är, vilka vi än arbetar med och hur länge det än pågår. Vi behöver inte alltid tänka bestående team, olika teamfaser, att alla ska vara med och att det är en resa med en start- och slutpunkt. Istället kan vi också bara träna oss på att bli bättre på samarbete, oavsett med vilka vi jobbar med och när. Konstigare än så behöver vi inte göra det.