Har du bytt operativsystem till Motivation 3.0 än? Om du börjat snegla på att försöka bli en mer agil organisation eller arbeta mer med tillitsbaserad ledning och styrning, kom då ihåg att det också krävs att du först byter operativsystem vad gäller motivation. Daniel Pink samt de svenska författarna Magnus Lindwall och Olof Röhlander beskriver de olika operativsystemen på följande sätt:
Motivation 3.0 - autonomi, kompetens och tillhörighet
Motivation 2.0 - piska och morot
Motivation 1.0 - överleva
Det är ungefär som att vissa appar vi har i vår smartphones kräver uppdaterat operativsystem innan vi kan ladda ner dem. På samma sätt är det här. Vi kan inte köra en agil eller tillitsbaserad organisation på Motivation 2.0. De är inte kompatibla och det kommer inte fungera speciellt bra.
Vad innebär då den här uppdateringen? Det behöver per automatik inte betyda att piska och morot som metoder lämnas helt därhän. De kan fortfarande finnas som inslag och kanske behöver göra det beroende på situation, men det innebär att större delen av den ledning, styrning, samarbete och utveckling som sker i er organisation idag bör utgå från motivation 3.0 och självbestämmandeteorin. Bytet kommer generera en rad fördelar och några av de största buggarna som är fixade jämfört med Motivation 2.0 är:
Risken för att råka ut för kortsiktigt tänkande minskar
Risken för fusk, genvägar, mutor och oetiskt beteende minskar
Risken att enbart göra något för att undvika bestraffning eller erhålla en belöning försvinner
Risken att släppa självkontrollen och bara bry sig om vad andra säger och tycker minskar
Faktorer som motstånd, trots och sabotage minskar
Och vinsterna med att uppdatera till motivation 3.0, förutom det självklara i en upplevd högre motivation, är bland annat:
Godare arbetsprestationer
Högre nivå av välbefinnande
Högre känsla av meningsfullhet
Ökad tillfredsställelse
Minskad stress
Minskad utmattningsproblematik
Lägre sjukfrånvaro
Självbestämmandeteorin som Motivation 3.0 vilar på består av tre grundfundament. Dessa är:
Autonomi - Känslan av självbestämmande och att få vara med och påverka.
Kompetens - Känslan av att utvecklas och bli bättre och bättre. Känna oss kompetenta och dugliga.
Tillhörighet - Känslan av att vara en behövd del av något meningsfullt ihop med andra människor där relationerna är varma och trygga.
Att byta operativsystem innebär således att utgå från självbestämmandeteorin varje gång vi ska försöka få andra människor att göra något. Tex en ledare som ska arbetsleda medarbetare eller en organisation som ska anställa medarbetare för att få ett visst jobb gjort. Vi bör då ställa oss frågan: utgår vi här ifrån piska och morot eller utgår vi ifrån självbestämmandeteorin?
Vill du arbeta mer aktivt och konkret med detta, testa Trustivide workshops och passet – Motivation 3.0
Läs mer:
Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68–78
Pink, D. H. (2009). Drive: The surprising truth about what motivates us. New York: Penguin Books
Lindwall, M. & Röhlander, O. (2020) Motivationsrevolutionen. Från temporär tändning till livslång låga. Stockholm: Forum
Söderfjäll, S. (2021) En liten bok om motivation. Umeå: Evidensum
Comentários